Veelgestelde vragen HER Film Festival 2022

We hebben de meest gestelde vragen rondom HER Film Festival voor je op een rij gezet.

Over HER Film Festival

Wat is HER Film Festival?

HER Film Festival is een jaarlijks terugkerend online filmfestival, waarmee Cinetree en Simavi aandacht vragen voor gelijkwaardigheid van vrouwen wereldwijd. Een zorgvuldig gecureerde selectie van films die je niet zo snel in de bioscoop ziet, vormt het middelpunt. Daarnaast bieden we ook online discussies en livestreams, informatie en een duidelijke oproep: zet je ook in voor vrouwen en meisjes.

Wanneer is HER Film Festival 2022?


Vanaf vrijdag 14 oktober tot en met zondag 23 oktober 2024. Je kunt gedurende ruim (!) een week alle films gratis bekijken via het platform van onze partner Cinetree.

Waarom organiseren jullie dit online filmfestival?

Cinetree en Simavi geloven dat we aandacht moeten blijven vragen voor gelijke rechten. Deze filmportretten van bijzondere vrouwen zetten je aan het denken. Op een hoopvolle en inspirerende manier, laten ze je zien wat vrouwen kunnen als ze in hun kracht staan. Niets werkt zo verbindend als een goed verhaal. Met HER Film Festival willen we Nederlanders bewust maken van het feit dat gelijkwaardigheid nog niet vanzelfsprekend is.

HER Film Festival is het eerste filmfestival dat de positie van de vrouw centraal stelt.

Waar staat HER voor?

HER staat voor Health, Empowerment en Rights, thema’s die relevanter zijn dan ooit: juist nu zien we dat we onze ogen niet mogen sluiten voor het structureel achterstellen van bepaalde groepen. In de veranderende wereld van vandaag en door crises als COVID-19, #MeToo en klimaatverandering, zien we dat de positie van vrouwen en meisjes nog verder onder druk komt te staan.

Wat is het filmaanbod?

Het programma bestaat dit jaar uit acht films en documentaires, die samen de kracht van vrouwen demonstreren. Zo toont Writing with Fire (India, 2022) de strijd van vrouwen uit de laagste kaste in India die, gewapend met een smartphone, zelf een krant runnen om zo macht te kunnen uitoefenen in een hele conservatieve maatschappij. Verder leren we belangrijke iconen, zoals Frida Kahlo en Ruth Bader Ginsburg, beter kennen en zijn er films uit Sri Lanka en eSwatini in het diverse aanbod te zien.

Bijzonder is de film Sisterhood van de Nederlandse maker Sophie Dros, waarin zij - geïnspireerd door Simone de Beauvoirs essay De tweede sekse - in gesprek gaat met vier vrouwen en een groep jonge meisjes over wat het anno nu betekent om vrouw te zijn.

Door wie zijn de films geselecteerd?

De films zijn zorgvuldig gekozen door o.a. Cinetree, Simavi en de curatoren van HER Film Festival, bestaande uit een internationaal team van experts. Zoals actrice en columnist Joy Delima, filmmaker Sophie Dros en de Keniaanse activist Sareen Malik. 

Waar is het festival?

Online! Dus je kunt het gewoon vanaf je bank of luie stoel bekijken.

En er zijn tijdens het festival vier exclusieve filmvertoningen in Amsterdam, Breda, Eindhoven en Utrecht

Aanmelden en de films kijken

Hoe meld ik me aan voor HER Film Festival?

Je kunt vanaf 14 oktober tot en met 23 oktober de films gratis bekijken via het platform van onze partner Cinetree. Om tijdens HER Film Festival films te kijken moet je een profiel aanmaken voor Cinetree. Dat doe je herfilmfestival.nl. 

Ben je al Cinetreelid? Dan kun je tijdens het festival alle films kijken en hoef je geen plek te reserveren. 

Ik heb me aangemeld, hoe gaat het nu verder?

Nadat je je hebt aangemeld, ontvang je van ons een bevestigingsmail om te laten weten dat de inschrijving goed is gegaan. Vlak voor het festival - uiterlijkk in de ochtend van 14 oktober ontvang je een uitnodiging van onze partner Cinetree om op hun platform een wachtwoord aan te maken. Dat wachtwoord heb je nodig om vanaf 14 oktober gratis de films van het festival te kunnen bekijken. Na het festival verloopt jouw toegang tot Cinetree automatisch.

Vanaf 14 oktober kun je je aanmelden op herfilmfestival.nl.

Problemen met je wachtwoord

Loop je tegen problemen aan tijdens het aanmaken van je wachtwoord? Neem dan contact op met de helpdesk van Cinetree via: support@cinetree.nl

Waarom heb ik een Cinetree-account nodig?

Om de films gratis te kunnen kijken tijdens HER Film Festival, heb je een Cinetree-account nodig. Heb je al een account? Dan hoef je je niet opnieuw aan te melden via Cinetree. Het Cinetree-account geeft je tijdens HER Film Festival toegang tot de geselecteerde films. Na het festival verloopt jouw toegang tot Cinetree automatisch.

Moet ik voor mijn Cinetree-account betalen? 

Nee, je zit nergens aan vast, en hoeft geen betaalgegevens in te vullen bij het aanmaken van een Cinetree-account. Na het festival verloopt jouw toegang tot Cinetree automatisch.

Hoe kan ik de films kijken tijdens het festival?

Kijken doe je rechtstreeks op je TV, via onze website of via de mobiele apps van Cinetree. Op dit moment zijn er de volgende manieren om het aanbod van Cinetree op je televisie te bekijken:

  • Indien je in het bezit bent van een Samsung Smart TV (uit 2017 of nieuwer), kun je de Cinetree-app rechtstreeks op je TV downloaden via de Google Play Store.
  • Indien je gebruikmaakt van de Ziggo Mediabox Next of Ziggo Mediabox XL, kun je de Cinetree-app rechtstreeks op je TV downloaden. 
  • Indien je in het bezit van een Chromecast of Apple TV bent, kun je via je telefoon, tablet of computer de films streamen naar je televisie. Voor telefoons en tablets is er een hele handige Cinetree-app die je kunt downloaden via de Apple App Store of Google Play Store. Wanneer je via de app een film afspeelt, zul je een icoontje zien waarmee je de film kan streamen naar je Chromecast of Apple TV.
  • Wanneer je niet in het bezit bent van een Smart TV, Chromecast of Apple TV, kun je met een HDMI-kabel je computer aansluiten op je televisie en op deze manier de film op je TV afspelen. Mocht je ook geen HDMI-kabel in huis hebben, is het momenteel de enige optie om de film op je telefoon, tablet of computer zelf te bekijken.

Let op! Films op Cinetree worden via het internet naar jouw apparaat gestreamd. Mocht je een datalimiet hebben in jouw (mobiele) internetaansluiting, houd dan goed de verbruikte data in de gaten. Cinetree is niet verantwoordelijk voor extra gemaakte kosten buiten het abonnement als gevolg van het overschrijden van een dergelijke datalimiet.

Problemen tijdens het filmkijken

Loop je tegen problemen aan bij het kijken van de films? Neem dan contact op met de helpdesk van Cinetree via: support@cinetree.nl

Is het mogelijk om de films na het festival terug te zien?

De films zijn tijdens HER Film Festival, 14 tot en met 23 oktober, van Simavi en Cinetree gratis te zien via het platform van onze partner Cinetree. Helaas zijn ze daarna niet meer beschikbaar.

Zijn de films ook met (Engelse) ondertiteling?

Tijdens HER Film Festival van 14 tot met 23 oktober zullen alle films gratis, online te bekijken zijn mét Nederlandse ondertitels. Sommige films zijn Engels gesproken en zal je dus ook met Engelstalige vrienden en familie kunnen kijken.

Hoe blijf ik op de hoogte van Simavi en HER Film Festival?

Je ontvangt het laatste nieuws van het festival door je aan te melden. Wil je het hele jaar op de hoogte worden gehouden van HER Film Festival, en andere leuke acties en nieuwtjes? Schrijf je dan in voor de Simavi nieuwsbrief.

Kan ik de films ook in het buitenland bekijken?

De films zijn te bekijken binnen de Benelux, zodat je ook vanuit je vakantieverblijf in België, Nederland of Luxemburg kunt genieten van de mooiste films en documentaires. Helaas zijn vanwege filmrechten onze films vooralsnog niet beschikbaar buiten de Benelux.

Over Simavi

Wie is Simavi? 

Simavi is een Nederlandse ontwikkelingsorganisatie die zich al sinds 1925 inzet voor gelijkheid en gezondheid. Simavi werkt samen met partners in Afrika en Azië aan projecten die ervoor zorgen dat vrouwen en meisjes toegang krijgen tot veilig water, een toilet en een gelijke behandeling. Je kunt meer lezen over wie wij zijn, wat we doen en onze doelstellingen via onze website.

Hoe kan ik Simavi steunen?

Geweldig dat je het vraagt! Er zijn verschillende manieren hoe je Simavi kunt steunen, bijvoorbeeld via een maandelijkse of een eenmalige gift. Bekijk alle mogelijkheden om Simavi te steunen op: simavi.nl/doemee.

Hiermee steun je vrouwen en meisjes wereldwijd om een gelijk en gezond leven te kunnen leiden. Alvast hartelijk dank!

Over Cinetree

Wie is Cinetree?

Cinetree is een online filmplatform dat haar leden toegang biedt tot de beste films en documentaires. Samen met experts uit de filmwereld maken ze een selectie uit het wereldwijde filmaanbod en kiezen daarvoor films met belangrijke thema’s, maatschappelijke relevantie, en verhalen die je raken.

Meer weten over Cinetree? Bekijk dan hun website: cinetree.nl.

Staat jouw vraag er niet bij? Stuur dan een mailtje naar HERfilmfestival@simavi.nl

Esther Oeganda

Werk samen met ons aan recht op water voor vrouwen en meisjes

Doneer