Weet jij waarom we over menstruatie moeten praten?

Artikel: 31.05.22, Amsterdam, Wendy Klaasse

28 mei was het wereldmenstruatiedag (Menstrual Hygiene Day). Vorig jaar rond deze tijd vroegen we je handtekening voor een Bloody Important Message. Namelijk dat menstruatie zorgt voor ongelijke kansen en dat 500 miljoen (!) mensen iedere maand met menstruatie-armoede worstelen.

Ook dit jaar hebben onze partners en wij ons op deze dag ingezet om op verschillende manieren aandacht te vragen voor menstruatie en voor menstruatie-armoede. Op deze pagina enkele belangrijke momenten. 

TikTok toilet

Menstruatie-armoede gaat niet alleen om een gebrek aan menstruatieproducten, maar ook om toegang tot water en veilige sanitaire voorzieningen. En het gaat over het taboe dat op veel plekken nog op menstruatie rust. En om het gebrek aan de juiste informatie om je menstruatie te kunnen managen. 

Wij zetten ons ervoor in dat iedereen die menstrueert hiervoor de juiste producten en toegang tot sanitatie heeft en geen taboe ervaart. Dat doen we op veel verschillende manieren. In Nepal bijvoorbeeld met een TikTok challenge die we samen met onze partner NFCC lanceerden. Hierin werden mensen opgeroepen om in een korte video te laten zien hoe een toilet eruit zou moeten zien, waar je graag naartoe gaat als je ongesteld bent.

Hiermee werden 11.279 meisjes bereikt

Menstruele gezondheid is ook een belangrijk onderdeel van het Our Lives, Our Health, Our Futures project. Ook dit jaar hebben maatschappelijke organisaties zich ervoor ingezet dat menstruatie een belangrijk onderwerp is in the Chittatong Hill Tracts in Bangladesh. In plaats van een taboe. In navolging van het succes van het maken van eigen herbruikbaar maandverband in de girls' club sessies, stonden veel van de activiteiten in het teken van herbruikbaar maandverband.

In 2021, gaven 10 maatschappelijke organisaties trainingen in het maken van herbruikbaar maandverband in alle 300 girls' club en werden hiermee 11.279 meisjes bereikt. Op wereldmenstruatiedag hebben verschillende organisatie stalletjes opgezet in de gemeenschap, waar meisjes uit het project het maken van herbruikbaar maandverband demonstreerden en ze de leden uit de gemeenschap vertelden over hun ervaringen. 

Menstru[art]ion

In het project The Perfect Fit maken vrouwen herbruikbaar maandverband en menstruatieondergoed. Dat wordt dat gedistribueerd in zeven landelijke gebieden in Indonesië en leren zowel mannen als vrouwen over menstruele gezondheid.

The Perfect Fit ging voor wereldmenstruatiedag op de artistieke tour. Zo was er een wedstrijd waarmee je The Perfect Fit producten kon winnen met kunst over menstruatie. En er waren workshops body positive linoleumsnede en boetseren.

Stripboek

Een gezonde en veilige menstruatie is essentieel voor het welzijn en de empowerment van vrouwen en meisjes over de hele wereld. En daarvoor hebben ze toegang nodig tot water en sanitatie.

Daarom lanceerden we op wereldmenstruatiedag samen met partners EMac, Cemdo en WASEU een stripboek in de regio Kigoma, Tanzania. Het stripboek Maji Mandiga is een waargebeurd verhaal over een dame die vecht om haar stad te redden van een watercrisis.

Wereldmenstruatiedag in Kenia

WASH Alliance Kenia gaf op wereldmenstruatiedag vrouwen, mannen, meisjes en jongens allemaal tegelijk uitleg over menstruatie. Bewustwording over menstruatie kan namelijk helpen om de stigma’s rondom ongesteld zijn op te heffen.

Draag bij aan de oplossingen voor de watercrisis.

Doneer