Weet jij waarom we over menstruatie moeten praten?

Artikel: 31.05.22, Amsterdam, Wendy Klaasse

28 mei was het wereldmenstruatiedag (Menstrual Hygiene Day). Vorig jaar rond deze tijd vroegen we je handtekening voor een Bloody Important Message. Namelijk dat menstruatie zorgt voor ongelijke kansen en dat 500 miljoen (!) mensen iedere maand met menstruatie-armoede worstelen.

Ook dit jaar hebben onze partners en wij ons op deze dag ingezet om op verschillende manieren aandacht te vragen voor menstruatie en voor menstruatie-armoede. Op deze pagina enkele belangrijke momenten. 

Terugkijken op een Bloody Important jaar

#WeAreCommited is het thema voor wereldmenstruatiedag dit jaar. Ofwel we zijn toegewijd / we zetten ons in. En bij Simavi nemen we dit thema ter harte! Elke dag menstrueren 800 miljoen mensen en helaas hebben 500 miljoen van hen niet de middelen om hun menstruatie te managen. Ze worden geconfronteerd met taboes, hebben niet voldoende geld voor producten of hebben geen toegang tot de juiste faciliteiten.

Als we terugkijken hebben we veel impact gemaakt. Op 28 mei 2021 lanceerden we onze Bloody Important Message. Met een petitie en onze Tamponnerie betrokken we duizenden mensen. We verzamelden meer dan 14.000 handtekening om ervoor te zorgen dat menstruele gezondheid en menstruatie-armoede wereldwijd op de politieke agenda werden gezet.

Herbruikbaar maandverband, de juiste informatie en water

In veel Keniaanse huishoudens zijn menstruatie en menstruele gezondheid onderwerpen waarover slechts op fluistertoon wordt gesproken. Hierdoor worden pubermeisjes vaak compleet overvallen door hun eerste menstruatie.

Lillian Mutavi (communication and external engagement) schreef er een artikel over voor Wereldmenstruatiedag.

Menstruele gezondheid in Indonesië: dit is waarom we meer moeten doen

Het is niet makkelijk om over menstruatie te praten in Indonesië. Het is niet gemakkelijk om te praten over alle beperkingen waar vrouwen in daar tegenaan lopen omdat veel religieuze gemeenschappen menstruatie als vies beschouwen.

Angelina Yusridar Mustafa, programmacoördinator en verantwoordelijk voor de programmaontwikkeling van het Indonesische The Perfect Fit project bij Simavi schreef er een column over. 

TikTok toilet

Menstruatie-armoede gaat niet alleen om een gebrek aan menstruatieproducten, maar ook om toegang tot water en veilige sanitaire voorzieningen. En het gaat over het taboe dat op veel plekken nog op menstruatie rust. En om het gebrek aan de juiste informatie om je menstruatie te kunnen managen. 

Wij zetten ons ervoor in dat iedereen die menstrueert hiervoor de juiste producten en toegang tot sanitatie heeft en geen taboe ervaart. Dat doen we op veel verschillende manieren. In Nepal bijvoorbeeld met een TikTok challenge die we samen met onze partner NFCC lanceerden. Hierin werden mensen opgeroepen om in een korte video te laten zien hoe een toilet eruit zou moeten zien, waar je graag naartoe gaat als je ongesteld bent.

Hiermee werden 11.279 meisjes bereikt

Menstruele gezondheid is ook een belangrijk onderdeel van het Our Lives, Our Health, Our Futures project. Ook dit jaar hebben maatschappelijke organisaties zich ervoor ingezet dat menstruatie een belangrijk onderwerp is in the Chittatong Hill Tracts in Bangladesh. In plaats van een taboe. In navolging van het succes van het maken van eigen herbruikbaar maandverband in de girls' club sessies, stonden veel van de activiteiten in het teken van herbruikbaar maandverband.

In 2021, gaven 10 maatschappelijke organisaties trainingen in het maken van herbruikbaar maandverband in alle 300 girls' club en werden hiermee 11.279 meisjes bereikt. Op wereldmenstruatiedag hebben verschillende organisatie stalletjes opgezet in de gemeenschap, waar meisjes uit het project het maken van herbruikbaar maandverband demonstreerden en ze de leden uit de gemeenschap vertelden over hun ervaringen. 

Menstru[art]ion

In het project The Perfect Fit maken vrouwen herbruikbaar maandverband en menstruatieondergoed. Dat wordt dat gedistribueerd in zeven landelijke gebieden in Indonesië en leren zowel mannen als vrouwen over menstruele gezondheid.

The Perfect Fit ging voor wereldmenstruatiedag op de artistieke tour. Zo was er een wedstrijd waarmee je The Perfect Fit producten kon winnen met kunst over menstruatie. En er waren workshops body positive linoleumsnede en boetseren. 

Stripboek

Een gezonde en veilige menstruatie is essentieel voor het welzijn en de empowerment van vrouwen en meisjes over de hele wereld. En daarvoor hebben ze toegang nodig tot water en sanitatie.

Daarom lanceerden we op wereldmenstruatiedag samen met partners EMac, Cemdo en WASEU een stripboek in de regio Kigoma, Tanzania. Het stripboek Maji Mandiga is een waargebeurd verhaal over een dame die vecht om haar stad te redden van een watercrisis.

Wereldmenstruatiedag in Kenia

WASH Alliance Kenia gaf op wereldmenstruatiedag vrouwen, mannen, meisjes en jongens allemaal tegelijk uitleg over menstruatie. Bewustwording over menstruatie kan namelijk helpen om de stigma’s rondom ongesteld zijn op te heffen.

Esther Oeganda

Werk samen met ons aan recht op water voor vrouwen en meisjes

Doneer