Water Justice Fund en de Water Business Circle

770 miljoen mensen hebben geen toegang tot water. Dit is 44 keer de Nederlandse bevolking! De toegang tot water verslechtert de laatste jaren door de snelle gevolgen van de klimaatcrisis. Droogte, maar ook overstromingen, zorgen ervoor dat waterpunten worden aangetast. 

 

Vooral vrouwen en meisjes in Afrika en Azië betalen de prijs. Zij moeten steeds verder lopen, op zoek naar water voor hun gezin. De lange tochten zorgen ervoor dat zij niet naar werk of school kunnen, maar stelt vrouwen en meisjes ook bloot aan andere gevaren, zoals fysieke ongemakken en zelfs (seksueel) geweld.

Ondanks dat er veel over klimaat gesproken wordt in de politiek en media, wordt er nog niet voldoende geïnvesteerd in de concrete en directe oplossingen die NU nodig zijn voor mensen in afgelegen gebieden. Zij worden vergeten in het grote, abstracte gesprek over klimaat, terwijl zij juist niet verantwoordelijk zijn voor de oorzaak van 

Simavi lanceert daarom het Water Justice Fund: een fonds dat lokaal investeert in directe oplossingen die ter plekke nodig zijn. Via dit fonds kunnen initiatieven in Kenia, Bangladesh en Nepal kleine geldbedragen ontvangen om waterproblemen direct aan te pakken. Geen grote multinationals dus, maar juist aandacht voor kleinschaligheid en de kennis van de gemeenschap. Daarbij staan vrouwen centraal: zij krijgen de leiding over het budget. Zo werken wij aan waterrechtvaardigheid. 

Esther Oeganda

Werk samen met ons aan recht op water voor vrouwen en meisjes

Doneer